Japonia jest krajem, który co roku odwiedzają miliony turystów z całego świata, ze względu na jego oryginalną kulturę oraz niebanalną tradycję. Szczególny obiekt zainteresowania stanowi kuchnia, charakteryzująca się potrawami zawierającymi ryby, owoce morza i różnorodne warzywa. Popularne są przede wszystkim zupy gotowane na stole, w przeznaczonym do tego naczyniu podgrzewanym węglem drzewnym. Jednak do tego najbardziej znanego dania zalicza się sushi, które ma swoich wielbicieli na całym świecie. Ale tak właściwie, z czego ono się składa i dlaczego tak zachwyca smakiem?
Troszkę teorii
Sushi jest japońską potrawą przygotowywaną już od stuleci i podbijającą kubki smakowe nawet największych niejadków. Główny jego składnik stanowi ryż zaprawiony octem. Jest to bez wątpienia najważniejszy element tego dania, gdyż ziarenka decydują o ostatecznym smaku sushi. Potrawa zawiera również owoce morza, warzywa, wodorosty, ryby, grzyby, czy nawet tofu. Na tej podstawie nie trudno wywnioskować, że sushi można przygotować na wiele sposobów, dlatego to właśnie jego uniwersalność składników okryła go tak ogromną sławą. Warto pamiętać, aby danie zostało szybko skonsumowane, gdyż ma bardzo krótki termin przydatności, a nieświeże ryby mogą spowodować rożnego rodzaju nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.
Innowacyjna technika jedzenia
Sushi je się specjalnymi pałeczkami i to właśnie one nadają całej konsumpcji niesamowitego charakteru. Jednak taka metoda jedzenia przechodzi już do przeżytków, dlatego w tradycyjnych japońskich restauracjach potrawę spożywa się palcami, a nawet sztućcami. Nieodłącznym elementem sushi jest oczywiście sos sojowy, który nadaje całemu daniu niesamowitego aromatu, pobudzając wszystkie kubki smakowe. W Polsce potrawę podaje się również z wasabi – ostrym dodatkiem, dodającym nutkę ostrości całemu pożywieniu. Do sushi najczęściej zamawia się zieloną herbatę, która świetnie komponuje się z całością, oczyszczając organizm z toksyn. Ten rytuał jedzenia nadaje całej konsumpcji niesamowitego charakteru i górnolotnych emocji.
Różnorodność zestawów
Tradycyjne japońskie restauracje posiadają w swoim menu wielorakie zestawy, dlatego każdy klient bez najmniejszego problemu znajdzie kompozycję idealną dla siebie. Do najpowszechniejszych należą:
- nigiri – zushi – ten rodzaj sushi formułuje się w dłoniach, dlatego goście zamawiający danie mogą na własne oczy zobaczyć poszczególne etapy tworzenia
- maki – zushi – jest to tak zwane „sushi zwijane”, które najczęściej podaje się w formie wałeczków ryżu owiniętych algami morskimi, z sosem sojowym i wasabi
- chirashi – zushi – ”sushi rozsypane”, ten rodzaj potrawy jest najbardziej wyszukaną metodą podania, gdyż praktycznie wszystkie składniki są rozłożone na czynniki pierwsze, tak by klient mógł zjeść to, co lubi najbardziej
- oshi – zushi – jest to sushi popularne w regionie Kansai, formowane w kształcie prostopadłościanu. Na specjalnej formie układa się ryż i dodatki jednego rodzaju, a następnie je uciska.
Sushi jest potrawą z wieloletnią tradycją, która coraz częściej stanowi główny element menu polskich restauracji, a uniwersalność składników przynosi daniu coraz to nowszych wielbicieli. Jeżeli chcesz poznać wyjątkowe sushi, zobacz restaurację Gold Sushi i poznaj zestawy.